Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα στο Εφετείο κατά των νεοναζί της «Χρυσής Αυγής»

Mαζική αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί 7/10 έξω από το Εφετείο, καθώς είναι η μέρα κατάθεσης της Μάγδας Φύσσας στη δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε Β΄ βαθμό, αλλά και συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ιστορική πρωτόδικη καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Μέσα στο δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζει τη συγκλονιστική της κατάθεση η Μάγδα Φύσσα που περιέγραψε αναλυτικά τα όσα έζησε τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου, πως οργανωμένα και συνειδητά έδρασε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χ.Α προκειμένου να τον δολοφονήσει, ξέροντας ποιος είναι και έχοντάς τον στοχοποιήσει προηγουμένως για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση. Αναφέρθηκε επίσης στην στάση της αστυνομίας που δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει την δολοφονία του Παύλου αλλά και στον Σαχζάτ Λουκμάν, «ένα παλικάρι που δολοφονήθηκε από τους χρυσαυγίτες πηγαίνοντας στη δουλειά απλά και μόνο επειδή ήτανε Πακιστανός».

Οι ναζί της Χρυσής Αυγής και των αποκομμάτων της, που την προηγούμενη δικάσιμο προκαλούσαν με ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στην αίθουσα, αυτήν τη  φορά δεν τόλμησαν να πατήσουν το πόδι τους ούτε έξω, ούτε μέσα στο δικαστήριο. Προκλητική ήταν ξανά η στάση της αστυνομίας γιατί παρότι υπήρχαν άδειες θέσεις μέσα στην αίθουσα, δεν έδινε άδεια στον κόσμο να μπει για να παρακολουθήσει την δίκη - παρά το σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, που κάλυψε τη σημερινή συγκέντρωση με στάση εργασίας.

Από νωρίς το πρωί, ο χώρος μπροστά στο Εφετείο είχε αρχίσει να γεμίζει από τα πανό των φοιτητικών συλλόγων, των συνδικάτων, αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς. Πολυπληθής και δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών /μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας που κατέβηκαν οργανωμένα με πλακάτ, ενώ μαθητές από το Μαρούσι κατήγγειλαν την φασιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου. «Στο σχολείο με πρωτοβουλία μαθητών/μαθητριών πήραμε στα γρήγορα την απόφαση μαζί με το δεκαπενταμελές να κατέβουμε σήμερα στη συγκέντρωση. Θέλουμε οι φασίστες να μείνουν για πάντα στην φυλακή και θα παλέψουμε για όσο χρειαστεί να κρατήσουμε τον φασισμό μακριά από τα σχολεία μας» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πάνος από το Καλλιτεχνικό Αθήνας. 

Με πανό στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών ανάμεσα σε άλλους, η ΑΔΕΔΥ, οι σύλλογοι εργαζομένων νοσοκομείων Γεννηματά και Αγίου Σάββα, μια σειρά από φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος υπαλλήλων ΓΓΔΕ, η Α-Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΝΑΡ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, το ΜΛ ΚΚΕ, το ΕΕΚ, η Λαϊκή Ενότητα, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός,  το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ και άλλες συλλογικότητες.  

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Μαρία Χαρχαρίδου από το ΔΣ του συλλόγου του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματά, η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγίου Σάββα, ο Θωμάς Κατσαρός από το σωματείο στο Βυζαντινό Μουσείο, o Πάνος και ο Τζίμης, μαθητές από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών και το 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου αντίστοιχα που ξεσήκωσαν τους συγκεντρωμένους, ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ, ο Διονύσης Χριστόπουλος πρόεδρος Σωματείου Μουσικών Δήμου Αθήνας και μέλος της Anti-nazi Zone, o Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Μαρία Μπικάκη εκ μέρους της ΚΕΔΔΑ, ο Κώστας Τουλγαρίδης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Α’ Συλλόγου Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των συλλόγων φοιτητών Γεωλογικού, Μεταλλειολόγων, εκπρόσωποι του Αντιφασιστικού Συντονισμού, της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων, ο Γρηγόρης Καλομοίρης εκ μέρους της εργατικής κίνησης ΜΑΧΗ.

Κοινός τόπος στις περισσότερες ομιλίες ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η μαζική αντιφασιστική δράση μέσα στο δικαστήριο και στους δρόμους για να καταδικαστούν και σε δεύτερο βαθμό οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής αλλά και η ανάγκη να πάψουν οριστικά οι ρατσιστικές πολιτικές της ΝΔ και τη ΕΕ που τους στρώνουν τον δρόμο, αφήνοντας χθες ξανά πίσω τους δεκάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες πνιγμένους στα νερά του Αιγαίου. 

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και η πρώην ευρωβουλευτίνα και συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα που τόνισε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είμαστε εδώ μαζί όλοι ενωμένοι και έτσι μόνο μπορούμε να σταματήσουμε την φασιστική απειλή και την δολοφονική δράση που τη συνόδευσε βάζοντας στο στόχαστρο μετανάστες, καλλιτέχνες, εργάτες».

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους στις επόμενες δικάσιμες. Επόμενος μεγάλος σταθμός του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, η Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη. Για να φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, της λιτότητας, του ρατσισμού και της καταστολής - που δεν ντρέπεται να συναγωνίζεται σε ρατσισμό και αντιτουρκισμό τη φασίστρια ιταλίδα πρωθυπουργό της Ιταλίας Μελόνι, αυτήν τη δηλωμένη οπαδό του Μουσολίνι.

Ρεπορτάζ – κείμενο: Γιώργος Πίττας

Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου